Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

26th International Conference on Theory & Practice of Digital Libraries (TPDL) 2022

26th International Conference on Theory & Practice of Digital Libraries (TPDL) 2022
13. 9. 2022

Od 20. do 23. septembra 2022 bo v Padovi v Italiji 26. mednarodna konferenca o teoriji in praksi digitalnih knjižnic 2022 "26th International Conference on Theory & Practice of Digital Libraries (TPDL) 2022".

Že več kot petindvajset let je TPDL mednarodni referenčni forum, osredotočen na digitalne knjižnice in z njimi povezana tehnična, praktična in družbena vprašanja. TPDL zajema številne pomene izraza 'digitalne knjižnice', vključno z novimi oblikami informacijskih ustanov; operativni informacijski sistemi z vsemi vrstami digitalnih vsebin; nova sredstva za izbiranje, zbiranje, organiziranje in distribucijo digitalnih vsebin; in teoretični modeli informacijskih medijev, vključno z žanri dokumentov in elektronskim založništvom. Na digitalne knjižnice lahko gledamo kot na novo obliko informacijske ustanove ali kot razširitev storitev, ki jih knjižnice trenutno ponujajo. 

Konferenca izhaja iz širokega in multidisciplinarnega spektra raziskovalnih področij, vključno z računalništvom, informacijskimi znanostmi, bibliotekarstvom, arhivistiko in prakso, muzejskimi študijami in prakso, tehnologijo, družboslovjem, kulturno dediščino in humanistiko ter znanstvenimi skupnostmi. Letos se osredotoča na področje raziskav informacijskih znanosti s sorodnim področjem digitalnih knjižnic.

V preteklosti se je TPDL osredotočala na 'digitalne knjižnice', ki zajemajo področje na splošno in zajemajo tudi tri ključna interesna področja, ki jih je mogoče sintetizirati kot znanstveno komunikacijo, e-znanost/računalniško intenzivno raziskovanje ter knjižnična, arhivska in informacijska znanost. S tem je poudarjena vloga TPDL v zadnjih 25 letih kot foruma, ki združuje raziskovalce in praktike, katerih delo se prepleta z digitalnimi knjižnicami.

Ne glede na to, kako je vaše delo povezano z digitalnimi knjižnicami, vas vabijo k sodelovanju. Prijava in več o konferenci na spletni strani

Pripravila: Milena Bon (Narodna in univezitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Logotip konference

Skip to content