Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

2. zeleni festival – Karlovška zelena zgodba

2. zeleni festival – Karlovška zelena zgodba
5. 7. 2021
Anita Malkoč Bišćan
Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić”, Karlovac
Vedrana Kovač Vrana
Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić”, Karlovac

Letos je bil v Mestni knjižnici “Ivan Goran Kovačić” v Karlovcu že drugič organiziran “Zeleni festival – karlovška zelena zgodba”. Dogodek je del projekta Zelene knjižnice, ki se je začel leta 2015, ko se je projektu pridružila Mestna knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac.

Izraz zelena knjižnica se najpogosteje uporablja v dveh pomenih. Prvi pomen se nanaša na stavbo knjižnice, ki je bila zasnovana in zgrajena tako, da ima čim manj škodljivih vplivov na okolje. Mestna knjižnica “Ivan Goran Kovačić” je zelena knjižnica, nastala na arhitekturnih rešitvah glavne stavbe, in tudi v drugem smislu s pomočjo knjižničnih programov in dejavnosti: predstavitve knjig, projekcije dokumentarnih filmov, dogodki na javnih površinah, delavnice in izposoja knjig na plaži, razstave, knjižnični prostor in okolje knjižnice.

Ideja o Zelenem festivalu kot celodnevnem programu, posvečenem okoljskim vprašanjem, se je porodila leta 2019, leta 2020 pa je bil Zeleni festival v Karlovcu uspešno zasnovan in izveden.

Letošnji Zeleni festival je bil organiziran v okviru karlovškega Zvezdnega poletja 2021 in rojstnega dneva mesta Karlovec, potekal pa je v treh programskih delih.

V prvem delu festivala je potekalo strokovno srečanje z mednarodno udeležbo na temo sprememb v naravi, ki so jih povzročile naravne nesreče in človek. Predavatelji konference so bili strokovnjaki s področja geologije, speleologije, biologije, knjižničarstva in drugih znanstvenih disciplin. Sledilo je odprtje razstave speleoloških fotografij “Vesolje pod nogami”, avtorja Dinka Stopića (pokrovitelj National Geographic Hrvaška), predstavitev knjige “Divja narava Hrvaške”, avtor Goran Šafarek, biolog, publicist, raziskovalec, fotograf in snemalec, predstavitev plakatov na temo »Knjižnice in okolje« ter izbor najboljšega plakata.

V drugem delu festivala je potekal Sejem kmetijskih pridelkov družinskih kmetij Karlovške županije ter predstavitev ustanov in združenj, ki se ukvarjajo z ekologijo ter spodbujajo zaščito in ohranjanje okolja. Tretji del festivala je bil namenjen otrokom, kjer je potekala klepetalnica karlovške otroške pisateljice Ivane Francišković Olrom in delavnica sajenja rastlin.

Zeleni festival je potekal v okviru Bralnega leta 2021, s finančno podporo Ministrstva za kulturo in medije Republike Hrvaške, Mestne občine Karlovac in Mestne knjižnice “Ivan Goran Kovačić” ter v soorganizaciji s Turistično skupnostjo Karlovca, Javni zavod Aquatika – Sladkovodni akvarij Karlovac in National Geographic Hrvaška.

Spodbujanje multidisciplinarnosti v pristopu k organizaciji Zelenega festivala v Mestni knjižnici “Ivan Goran Kovačić” Karlovac se je izkazalo za zelo navdihujoče in koristno, tako za knjižničarje kot tudi druge udeležence Zelenega festivala. Veliko zanimanje in navdušenje je dodaten motiv, da se Zeleni festival vključi na zemljevid dogodkov in tako postane tradicionalno srečanje knjižničarjev in vseh drugih strokovnjakov, ki so neposredno ali posredno povezani z zelenimi temami in ekologijo.

Skip to content