Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

2. konferenca Odprte znanosti Združenih narodov

2. konferenca Odprte znanosti Združenih narodov
13. 8. 2021

Od 21. – 23. julija je potekala tridnevna virtualna konferenca Združenih narodov, ki jo je organiziral Oddelek za globalne komunikacije, Oddelek za ekonomske in socialne zadeve in Knjižnica Daga Hammarskjölda (Dag je bil 2. generalni sekretar Združenih Narodov).
Knjižnica Daga Hammarskjölda ponuja raziskave in informacije v podporo delu držav članic Združenih narodov. Kot sestavni del Organizacije Združenih narodov knjižnica pomaga tudi pri širjenju informacij ZN širšemu občinstvu prek spletnih storitev in globalne depozitarne knjižnične mreže.

Na drugi odprti znanstveni konferenci so se oblikovalci politik, glavni akterji medvladnih organizacij, knjižničarji, založniki in raziskovalci vključili v javni dialog, v katerem so predstavili, kaj se je Odprta znanost naučila od COVID-19, saj je s prihodom pandemije komponenta odprtosti v znanstvenem procesu dosegla kritično mejo.

Srečanje naj bi za namen trajnostnega razvoja v Združene narode prinesla globalno razpravo o odprti znanosti in podnebnih ukrepih ter izpostavilo nacionalne in medvladne organizacijske politike in pobude odprte znanosti z vsega sveta.

Od leta 2019, ko je knjižnica Daga Hammarskjölda organizirala prvo odprto znanstveno konferenco na sedežu Združenih narodov v New Yorku, se je svetovno odprto gibanje znatno obogatilo z novimi nacionalnimi in mednarodnimi politikami.

Po drugi strani pa družbeni vpliv pandemije in ponovitev obstoječih socialnih in gospodarskih neenakosti morda nista bili vključeni v procese, ki se uporabljajo tudi za spopadanje s krizo javnega zdravja. Interdisciplinarna narava predstavljenih raziskav lahko zagotovlja bolj celosten pristop k ukrepom, ki jih potrebujemo v naši hitro digitalizirani prihodnosti, ki vse bolj temelji na podatkih.

Okrogla miza med uglednimi osebnostmi v odprti znanosti se je sklenila s strinjanjem z načeli, ki podrobno obravnavajo  učinkovite storitve za oblikovanje globalnih odprtih znanstvenih dobrin za cilje trajnostnega razvoja. Ob pregledu opravljenega dela so sodelujoči imeli priložnost izmenjave pridobljenih izkušenj.

Posnetek konference si lahko ogledate na UN WebTV, v konferenčnem programu pa najdete nekaj gradiva s konference.

Novico pripravila: dr. Mojca Rupar Korošec (Narodna in univerzitetna knjižnica)
Naslovna fotografija: Unsplash

Skip to content