Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

IFLA Newsletter

IFLA Newsletter

V uvodniku o knjižničarjih, ki ne samo, da sodelujemo drug z drugim, ampak smo tudi dejavni pri vzpostavljanju povezav in sodelovanja z drugimi akterji v drugih sektorjih, da bi dosegli naš cilj pismene, informirane in participativne družbe.

Druge vsebine:

 • Zaključene so nominacije za volitve IFLA 2023.
 • Predsednica IFLA Barbara Lison je bila 16. in 17. januarja v Parizu in Lyonu v Franciji častna gostja na dogodku, ki sta ga organizirali Bibliothèque Publique d’Information in Ecole nationale supérieure des sciences de l’information et des bibliothèques.
 • Odprt je razpis za zbiranje prispevkov: Glasilo UNESCO Memory of the World SCEaR – Posebna izdaja o svobodi tiska in dokumentarni dediščini. Rok je 20. marec.Razpis za članke: Glasilo UNESCO Memory of the World SCEaR Posebna izdaja o svobodi tiska in dokumentarni dediščini
 • Marakeška pogodba, podpisana pred skoraj 10 leti, ponuja priložnost za odpravo nepotrebnih ovir pri dostopu do informacij za invalide, toda ali vlade to sprejemajo? Dostopno je posodobljeno poročilo.
 • IFLA se je odzvala na poziv posebnega poročevalca ZN o svobodi izražanja za dokaze o povezavi med to svobodo in trajnostnim razvojem, in sicer o pomenu svobode dostopa do informacij in vlogo knjižnic pri tem, da postane ta smiseln in univerzalen.
 • Objavljen je seznam ključnih datumov, ki vam bodo v pomoč pri načrtovanju leta: sporočilo o tem, kako se lahko knjižnice vključijo v prizadevanja za obravnavo podnebnih razmer, kot tudi pri upravljanju spleta, seznam ključnih dogodkov in priložnosti za zagovorništvo.
 • V skladu s temo februarskega glasila, partnerstvo, so objavljeni intervjuji, ki razgrinjajo določena področja dela v knjižničarstvu, kako so ti povezani in delujejo skupaj ter kako se delo med njimi prepleta: Mathilde Koskas, Bibliografija; Vincent Boulet, Katalogizacija; in Athena Salaba, Predmetna analiza in dostop.
 • Imate odlično zamisel za projekt, ki bi sprostil napredek v smeri konkretnih pravnih in političnih reform v korist dostopa do raziskav in izobraževalne kulture v Evropi v 21. stoletju? Prijavite se zdaj, da postanete nacionalna pobuda Knowledge Rights 21!
 • Definicija iz ENSULIB “Kaj je zelena knjižnica?” je zdaj na voljo v 25 jezikih. Med drugim tudi v slovenskem jeziku.
 • Zaključna konferenca projekta HERMES o souporabi virov, ki združuje knjižničarje, raziskovalce, študente in zagovornike skupnega znanja bo potekala 18. aprila 2023 v Nacionalni knjižnici Nizozemske v Haagu.
 • Objavljeni so različni razpisi, poklicne priložnosti, razpisi za različna priznanja in nagrade.

Celoten IFLA Newsletter je dostopen na spletni strani.

Skip to content