Knjižničarske novice

novice in strokovne informacije za knjižnjičarje

Mesec šolskih knjižnic v ZDA

Mesec šolskih knjižnic v ZDA
6. 4. 2023
Gregor Škrlj
Narodna in univerzitetna knjižnica

V Združenih državah Amerike vsako leto, pod okriljem American Association of School Librarians (AASL), skozi cel april poteka praznovanje meseca šolskih knjižnic.

S tem želijo povzdigniti in poudariti pomen šolskih knjižnic hkrati pa spodbuditi šolske knjižnice k organizaciji dejavnosti, s katerimi bodo promovirale svoje delo in ključno vlogo, ki jo imajo v vzgojno-izobraževalnem procesu.

Z letošnjim sloganom School Library Month: Make Your Librarian Feel Valued This April želijo odgovore na vprašanji: Ali spoštujete in cenite šolskega knjižničarja v knjižnici svoje šole in ali sploh veste, kaj šolski knjižničar dela, kakšna je njegova vloga na šoli?

Šolski knjižničarji so danes pomembni kot še nikoli prej, saj imajo učenci na dosegu roke ogromno različnih informacij. Delo šolskega knjižničarja je zato, poleg poučevanja in krepitve knjižničnih in medijskih veščin, veščin bralnega razumevanja, digitalne pismenosti in motiviranja branja, tudi učenje učencev, kako kritično razmišljati o informacijah, kako prebirati vire in ugotavljati, kateri so zanesljivi.

V preteklih letih so v tem mesecu sodelovale mnoge šolske knjižnice in širile vesti o svojem delu, poslanstvu in pomembnosti. Ob tem so nastale čudovite razstave, bralna kazala, zanimivi prispevki, videoposnetki in opisi dobrih praks. Na povezavi je zbranih 20 načinov, kako so učitelji najpogosteje izkazali priznanje oziroma hvaležnost šolskemu knjižničarju na šoli.

Podrobnosti, promocijski material, povezave in napotki za obeležitev tega posebnega meseca so na voljo na povezavi. Organizatorji sporočajo, da naj bodo objave na družbenih omrežjih opremljene s ključnikom #aaslslm, s pomočjo katerega bodo objave hitreje najdljive.

Skip to content